CMR

Er zijn bepaalde documenten nodig wanneer jouw bedrijf producten transporteren. Deze documenten noemen je vervoersdocumenten. De CMR is een document dat is voortgekomen uit een internationale conventie bij wegvervoer dat over grenzen gaat. De CMR is dus in feite een van die documenten die je nodig hebt. De afkorting CMR staat voor Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Rout. 

CMR

De benodigde documenten

De factoren die afhangen welke documenten je nodig hebt voor het vervoeren van je vracht zijn:

  • de afstanden die je gaat afleggen
  • wat voor lading je vervoert
  • de grootte van de lading
  • de landen waar je doorheen reist
  • Of je binnen of buiten de EU reist

Zoals je ziet zijn er dus veel belangrijke vragen die je moet beantwoorden voor jezelf, voor je weet welke documenten je precies nodig hebt. Al deze documenten noemen we samen de CMR maar er zijn dus een hoop verschillende versies van te krijgen. Deze is bedoeld voor verkeer naar het buitenland met een vracht mee.

Over de grens

Bij internationaal transport over de weg wordt de CMR vrachtbrief gebruikt. Een CMR vrachtbrief is verplicht Wanneer goederen vervoerd worden naar of door een land dat is aangesloten bij het CMR verdrag. Bij een aantal bedrijven schaf je deze documenten snel aan zodat je altijd goed voorbereid de weg op gaat. Ben je benieuwd of je wel de goede brieven hebt gekozen? Vraag het dan na bij de leverancier.